Používaní asistenčních systémů v průběhů zkoušky

Reagovat
Používaní asistenčních systémů v průběhů zkoušky

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o stanovisko, jak je to s používáním asistenčních systému, kterými je vozidlo vybaveno, v průběhu závěrečné zkoušky. Např. asistent rozjezdů do kopce, parkovací kamera apod... Může zkušební komisař požadovat deaktivaci takovýchto asistentů nebo ne? Děkuji mnohokrát za vyjádření.



Reakce

Vážený tazateli,
zákon nám neupravuje požadavek na deaktivaci asistenčních systému. Žadatel o řidičské oprávnění musí při zkoušce z praktické jízdy v první i druhé části zkoušky prokázat potřebné znalosti a dovednosti, které musí zkušební komisař prověřit, např.: rozjíždění s různým stupněm obtížnosti, couvání a otáčení při couvání, zajíždění do omezeného prostoru a vyjíždění z něj, podélné, šikmé a kolmé zaparkování vozidla, zastavení a rozjíždění ve stoupání atd. Zkušební komisař mimochodem hodnotí i využívání parkovací brzdy k bezpečnému rozjezdu do svahu.

 
 



Vážený tazateli,
vzhledem k tomu, že hodnocení zkoušky z praktické jízdy zkušebním komisařem zahrnuje i využívání parkovací brzdy k bezpečnému rozjezdu do svahu (§ 19 odst. 4 písm. e) vyhlášky č. 167/2002 Sb., tak je nutné, aby žadatel při zkoušce zvládl i rozjezd s pomocí ruční brzdy.