termín testů po absolovování výuky a výcviku

Reagovat
termín testů po absolovování výuky a výcviku

Dobrý den, kamarád (Ukrajinec, proto se ptám za něj) absolvoval teoretickou výuku i jízdy k získání skupiny B. Nyní čeká na termín testů, již měsíc. V autoškole mu řekli, že to může urychlit, pokud zaplatí 7000,- navíc, jako expresní příplatek. Přijde mi to jako vydírání. Je nějaký zákonný termín, do kdy musí autoškola žákovi zajistit testy a jízdy, po dokončení výuky? Děkuji.



Reakce

Dobrý den, odpověď na Váš dotaz je uvedena v Zákoně 247/2000 Sb. § 32 odst. (2):
(2) Provozovatel autoškoly je povinen nejpozději do 15 dnů ode dne ukončení výuky a výcviku písemně přihlásit žadatele o řidičské oprávnění u obecního úřadu obce s rozšířenou působností ke zkoušce z odborné způsobilosti k řízení motorového vozidla pro získání řidičského oprávnění, pro které žadatel absolvoval u provozovatele autoškoly výuku a výcvik. Příslušným je obecní úřad obce s rozšířenou působností podle místa provozovny provozovatele autoškoly.

(3) Příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností neprodleně písemně sdělí žadateli prostřednictvím autoškoly místo, datum a čas konání zkoušky z odborné způsobilosti k řízení motorového vozidla, popřípadě opakované zkoušky. Obecní úřad obce s rozšířenou působností zařadí žadatele ke zkoušce z odborné způsobilosti, popřípadě opakované zkoušce tak, aby byla zahájena nejpozději do 15 dnů po obdržení žádosti provozovatele autoškoly o přihlášení ke zkoušce, a bude dbát, aby požadavek autoškoly byl uspokojen v jednom termínu.
V citované části zákona je jasně definovaná povinnost autoškoly přihlásit uchazeče k závěrečné zkoušce.

 
 


Stížnost na autoškolu můžete podat u příslušného odboru dopravy ORP, pod který uvedená autoškola spadá, případě odbor dopravy příslušného krajského úřadu. Pokud je to neoprávněné vymáhání další platby za přihlášení k závěrečné zkoušce, tak je to na stížnost k příslušnému živnostenskému úřadu.
Důležité pro řešení situace Vašeho kamaráda je, jestli už písemně požádal o přihlášení k závěrečné zkoušce.