Praktická část-jizdy

Reagovat
Praktická část-jizdy

Dobrý večer,
chtěla bych se zeptat, ale zároveň postezovat. V patek jsem měla testy a v pondělí dohodnuté jizdy. V pátek ráno mi bylo oznámeno, že instruktor je nemocný a autoskola o tom ví a řeší. Testy jsem udělala a začala řešit s autoskolou jak to tedy bude. Autoskola se mi sama od sebe neozvala. S instruktorem jsem měla ještě domluvené na víkend poslední 3 hodiny jízdy. Bylo mi řečeno, že v pondělí mohu jet s jiným instruktorem. Když jsem souhlasila a zeptala se, kdy tedy o víkendu můžu dojezdit poslední 3 hodiny, tak autoskola řekla, že nikoho jiného nemají. Na praktickou část jsem tedy nešla.
Při výuce mi bylo uděleno, že se praktická zkouška koná co 14dni.
Do dnes se mi nikdo neozval. Proto jsem dnes volala a zjistila, že další možnost je až za měsíc a půl.
Během této doby jsou prý ještě jedna praktická zkouška která je prý plná a nemohu tam.
Znama, která dělala autoskolu se mnou a měla stejný počet odjezdenych hodin i instruktora. Tato paní měla o tomto víkendu jak jizdy, tak v pondělí mohla na zkoušku.
S autoskolou jsem mluvila a nijak se k věci nepostavila.
Nenabidla jakékoliv řešení, eventuálně jizdy navíc.
Jaký k tomu máte názor.
Nepřijde od autoskoly toto jednání vůbec hezké. A jizd se po měsíci a půl samozřejmě bojím.
Děkuji za reakci a názor.
Přeji hezký vecer



Reakce

Vážená tazatelko,
to, co popisujete, mi připadá trochu chaotické a dle Vámi uvedeného dedukuji nezvyklé praktiky autoškoly, kterou jste navštěvovala. Pokud jste absolvovala zkoušku z pravidel testem a nebylo možné v ten samý den provést zkoušku z jízdy, musí tato praktická část proběhnout nejpozději do sedmi dnů od zahájení zkoušky. Je zajímavé, dle Vašeho popisu, že jste mezi zkouškou z pravidel a praktickou jízdou měla odjet ještě tři zbývající hodiny výcviku. Pokud se opravdu jedná o zbývající tři hodiny z povinného počtu 28 hodin a nikoliv doplňkového výcviku navíc, pak nezvyklé praktiky provozovatele autoškoly spatřuji v tom, že nejsou plně v souladu se zákonem.
O termín zkoušky žádá autoškola PO UKONČENÍ VÝUKY a VÝCVIKU, tedy až po poslední teoretické hodině, nebo až po ukončení praktického výcviku, který činí 28 hodin jízdy. Z Vašeho popisu jsem pochopil, že bylo zažádáno o termín zkoušky ještě před ukončením výcviku, tedy již po 25. hodině jízdy, s tím, že máte ještě před sebou zbývající tři hodiny jízdy z 28 hodin, které jste již neměla pro nemoc učitele a blížící se termín zkoušky šanci uplatnit? Co kdyby proběhla zkouška v jeden den tak jak předpokládá zákon, pak by ony tři hodiny jízdy propadly ve prospěch autoškoly?
Autoškola zažádá nejpozději do 15 dnů po ukončení výuky a výcviku Obecní úřad obce s rozšířenou působností, pod který autoškola spadá o přidělení termínu zkoušky.
Obecní úřad zařadí žadatele ke zkoušce tak, aby tato proběhla nejpozději do 15 dnů od obdržení žádosti provozovatele autoškoly.
Není-li možné provést obě části zkoušky v jeden den, zařadí žadatele tak aby proběhly další části nejpozději do sedmi dnů od jejich zahájení.
Z Vašeho vyjádření je patrná neúnosná časová prodleva ze strany autoškoly v rozporu se zákonem. Doporučuji osobní dohodu s provozovatelem autoškoly, při jeho nepřístupnosti a argumentech v rozporu se zákonem, uplatnit své právo prokazatelným způsobem (písemně), případně požádat obecní úřad o aktivní pomoc při řešení životní situace.