Nepřipuštění ke zkouškám

Reagovat
Nepřipuštění ke zkouškám

Dobrý den,
syn chodí do akutoškoly ABM. Na konci října dokončil úspěšně jízdy a měl dostat termín zkoušek. Nicméně pan majitel ho odmítá pustit ke zkouškám, dokud neprojde jeho ústním zkoušením, kdy mu položí vždy 3 - 4otázky a musí mít ústně 100% úspěšnost. Toto probíhá pouze jeden den v týdnu, syn je zaměstnán a ne vždy se může v daný čas dostavit.
Pokud neodpoví 100% na vše tak, jak si pan majitel představuje, tak ho nechce připustit ke zkoušce.
Můj dotaz je, zda má na takové jednání právo. Pokud ano, tak na základě čeho.
A jak máme postupovat v případě, že chceme změnit autoškolu tak, aby jsem nemuseli zase platit vše znovu , jízdy a celé "školné" . Nejsou to úplně malé částky. Už teď je jasné, že budeme muset připlatit jízdy, když je to více než půl roku, co syn dojezdil.

Děkuji za pomoc a radu

Jitka Šplíchalová



Reakce

Dobrý den, pokud má Váš syn splněné všechny hodiny, které stanoví učební osnova a ukončil výuku a výcvik, tak má právo jít k závěrečné zkoušce. V případě, že provozovatel autoškoly nechce žadatele k závěrečné zkoušce přihlásit, musí žadatel podat písemnou žádost provozovateli autoškoly (Zákon 247/2000 Sb., § 30 odst. (1), věta druhá). a ten má povinnost do 15 ti dnů přihlásit žadatele k závěrečným zkouškám. Pokud žadatel trvá na ukončení výuky a výcviku a na přihlášení ke zkoušce, ačkoli potřebné znalosti a dovednosti podle předchozí věty nemá, ukončí provozovatel autoškoly výuku a výcvik na základě jeho písemné žádosti; jde-li o osobu mladší 18 let, ukončí výuku a výcvik pouze s písemným souhlasem jejího zákonného zástupce.
Pokud se ptáte na právo na přezkušování žadatelů před závěrečnou zkouškou, tak to je uvedeno v první větě uvedeného § 30, kde se dává provozovateli autoškoly povinnost přihlásit k závěrečné zkoušce uchazeče, který má potřebné znalosti a dovednosti požadované pro zkoušku z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel.
Ale určitě by to přezkušování nemělo trvat 6 měsíců. To je doba, kdy uchazeč zapomene většinu z toho co se naučil při praktickém výcviku.
Pokud se s majitelem autoškoly nedohodnete na nejbližším možném termínu závěrečných zkoušek, tak si vyzvedněte tzv. převodku, kde bude uvedeno absolvování výuky a výcviku, žádost do autoškoly a potvrzení o zdravotní způsobilosti a přejděte do jiné autoškoly.