funkčnost auta

Reagovat
funkčnost auta

Dobrý den,
Jakožto žák autoškoly, mám dotaz ohledně provozuschopnosti auta.

Již na první jízdě jsem si v autě kromě neskutečného nepořádku všimla nefunkčnosti sedačky (na kterou jsem byla zcela v klidu upozorněna). Sedačka nešla nastavit ani nahoru, ani dolů a nebylo možné nastavit si záhlavník. V autě mimo tuto ,,drobnost'' svítila kontrolka nejspíše sníženého výkonu motoru a na druhé jízdě mi bylo v průběhu instruktočiného soukromého telefonátu oznámeno, že špatně funguje spojka.

Můj dotaz tedy zní: Je vůbec povoleno provádět výuku v takovémto autě?

Předem děkuji za odpověď.



Reakce

Dobrý den, cvičné vozidlo autoškoly podléhá technickým prohlídkám, jako každé jiné vozidlo. Při kontrole vozidla před jízdou určitě kontrolujete i platnost STK na zadní registrační značce.
I při platné technické prohlídce může být na vozidle vážná závada, což je mimo jiného nefunkční sedadlo řidiče. Dle vyhlášky 82/2012 o provádění technických kontrol je takto poškozené sedadlo řidiče závada typu B. To znamená, že při technické prohlídce by tomuto vozidlu byla omezena technická způsobilost na 30 dnů.
V souvislosti s Vašim vyjádřením o neskutečném nepořádku ve vozidle, jste si asi nezvolila tu správnou autoškolu. Cvičné vozidlo je pracoviště učitele autoškoly a je to i jeho vizitka, jak k této práci přistupuje.
Upozorněte vašeho učitele na to, že jste zaplatila za autoškolu nemalé peníze a máte nárok provádět praktický výcvik na vozidle, které je v řádném technickém stavu.
Pokud nebudete úspěšná, zvolte si jinou autoškolu.