Výmena slovenského vodičského preukazu za český

Reagovat
Výmena slovenského vodičského preukazu za český

V roku 1996 som na Slovensku urobil vodičský preukaz na skupinu B. V roku 2024 som si už ako občan českej republiky tento slovenský vodičák vymenil za český. Na zadnej strane mi boli priznané ku skupine B ešte B1, AM , ale podskupinu A1 mi úrad priznať nechce. Pred rokom 2001 ale táto podskupina predsa spadala automaticky do skupiny B. Mal by som mať teda právo na úradnú opravu a dopísanie podskupiny A1 do vodičáku, alebo nie ? Ďakujem. Márty






































Reakce

Vážený tazateli,
ve Vašem případě, kdy jste získal ŘP před rokem 2001, byste měl mít na druhé straně ŘP provedeny tyto zápisy: AM, A1 s harmonizovaným kódem 79, B1 a B. Stávající skupina ŘO AM opravňuje k řízení vozidel s konstrukční rychlostí nepřevyšující 45 km/hod., čemuž neodpovídá vaše původní oprávnění skupiny M. Jistě chápete, že nelze omezovat nižší skupinu a tak se provedlo omezení skupiny A1 harmonizovaným kódem 79, z čehož plyne, že můžete řídit vozidla v režimu nad 45 km/hod. Žádný jiný zápis do kolonky A1 není potřebný, (pokud skupina A1 nebyla získána kurzem) jelikož možnost řízení vozidel spadajících do režimu A1 je obecně upravena v zákonu 361/2000Sb., § 81 odst. 1 písmeno c).
"B opravňuje také k řízení vozidel zařazených do skupiny A1 s automatickou převodovkou a vozidel zařazených do skupiny B1".