Práce v autoškole na ŽL

Reagovat
Práce v autoškole na ŽL

Dobrý den,
Pracuji jako učitel praktického výcviku v autoškole. Mám již vlastní výcvikové vozidlo a chtěl bych pracovat pro více autoškol najednou. Musím v tomto případě mít ŽL na provozování autoškoly, i když vlastní autoškolu nemám, nechci a ani nemůžu mít, nebo to můžu legálně dělat na volnou živnost jako Lektor?
V tomto nemám úplně jasno a ani v autoškolách pro které pracuji si nebyli jisti.



Reakce

Vážený pane,
práce učitele autoškoly splňuje všechny znaky závislé práce ve smyslu § 2 a násl. Zákoníku práce:
§ 2
(1) Závislou prací je práce, která je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, jménem zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele a zaměstnanec ji pro zaměstnavatele vykonává osobně.
(2) Závislá práce musí být vykonávána za mzdu, plat nebo odměnu za práci, na náklady a odpovědnost zaměstnavatele, v pracovní době na pracovišti zaměstnavatele, popřípadě na jiném dohodnutém místě.
§ 3
Závislá práce může být vykonávána výlučně v základním pracovněprávním vztahu, není-li upravena zvláštními právními předpisy2). Základními pracovněprávními vztahy jsou pracovní poměr a právní vztahy založené dohodami o pracích konaných mimo pracovní poměr.

Tato práce určitě nenaplňuje znaky podnikání.
Živnost podle Živnostenskéh zákona je:
§ 2
Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem.

Tyto znaky nesplňujete.

Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti definuje nelegální práci takto:
e) nelegální prací práce, která má znaky závislé práce podle § 2 odst. 1 zákoníku práce a je konána
1. fyzickou osobou mimo pracovněprávní vztah; to neplatí, pokud výkon této práce mimo pracovněprávní vztah umožňují jiné právní předpisy,
Toto umožněno není. V zákoně jsou nemalé pokuty. Doporučuji přečíst.

Další otázkou je odpovědnost za případnou škodu Vámi způsobenou. Jako zaměstnanec můžete odpovídat jen omezeně, navíc se lze pojistit. Na jakýkoli ŽL budete odpovídat v plném rozsahu.

Závěrem: je zbytečné se bavit o tom, jaká živnost, prostě NE.

 
 


Seriózní autoškola ke své činosti použíívá v souladu s právními předpisy o zaměstnanosti výhradně zaměstnance.
Ano zaměstnance je dražší, nežli jakýsi pseudopodnikatel. Ale to patří k podnikání.
Máme Vám snad radit jak zákony obcházet?