Je to podvod

Reagovat
Je to podvod

Syna jsme přihlásili na školu opravář zemědělských strojů s tím že si udělá řidičák skupiny b,c,t. Teť dělá syn závěrečné školní zkoušky,ale řidičáky dodělat nestihnou ve školním roce. Je normální aby opravář zemědělských strojů neměl řidičské oprávnění, alespoň skupiny t? Zaprvé ani jednou neměli jízdy (instruktor mi do očí řekl, že se s nimi bojí jezdit).
Za druhé není to podvod školy na ty žáky?



Reakce

Dobrý den, škoda, že jste tento problém nezačali řešit v době, kdy byl Váš syn studentem školy. Navrhuji spojit se s vedením školy s Vaší stížností na to, že syn nastoupil do učebního oboru, kde škola garantovala možnost získání řidičského průkazu na skupiny B, T a C a toto mu nebylo umožněno a praktický výcvik v řízení s ním ani nebyl zahájen. Zjistěte, jestli byl Váš syn vůbec přihlášen do výuky a výcviku. To by bylo možné zjistit i dotazem na příslušném ORP, podle sídla školy. Pokud syn docházel na výuku teorie a povinný počet hodin má splněný, tak domluvte s vedením školy, že si odjezdí hodiny praktického výcviku (i když už není studentem školy) a školní autoškola ho předvede k závěrečné zkoušce.

 
 


Vážený pane Sobku,
§ 13 zní: Podmínky přijetí k výuce a výcviku
Žáci školy mají v odst. 2 tyto výjimky:
- mohou být zařazeni do výuky a výcviku nejdříve 2 roky před dosažením předepsaného věku pro udělení řidičského oprávnění pro příslušnou skupinu vozidel.2a)
běžní žási jen 18 měsíců
- zkoušku odborné způsobilosti mohou pak složit po ukončení výuky a výcviku, a to i před dosažením předepsaného věku s tím, že řidičské oprávnění jim bude vydáno po jeho dosažení.
zde samozřejmě musí dodržet 6 měsíců platnost zkoušky
- uvedené školy pak mohou výuku a výcvik provádět jako sdruženou ve smyslu § 16 odst. 1, přičemž při kombinaci skupin vozidel uvedených v § 15 odst. 1 lze přidružit i skupinu C nebo C1
toto zvýhodnění půatí pro výcvik. Jakmile je výcvik dle § 30 ukončen, pak to už není podmínkou, aby cokoli probíhalo ve škole dle tohoto odstavce. Pokračovat lez v kterékoli autoškole.
Sice se píše o podmínkách pro přijetí, ale možnost pokračování ve sdružené nevidím jisté. Po ukončení je to jedno.
Jakmile před dosažením věku výcvik ukončí, pak už je tento okamžik legálně překonán a zase může pokračovat kdekoli.