Ukončení autoškoly

Reagovat
Ukončení autoškoly

Dobrý den,
Chtěla bych ukončit svoji docházku v autoškole a přejít na jinou autoškolu. Z důvodu neprofesionality a agresivity majitele autoškoly a lživých údajů uvedených na stránkách, díky kterým jsem si vybrala přímo tuto autoškolu ( například vlastní cvičiště, hodní instruktoři, učební pomůcky zdarma)
Reálně jsem odjezdila 5 hodin, které mi ještě byly kráceny. Autoškola má ve svých podmínkách, že " v případě že žadatel dobrovolně přeruší nebo ukončí kurz nemá právo na vrácení kurzového. Výuka a výcvik se z kompletního balíčku na jednotlivé hodiny nerozpočítává". Má na tohle autoškola právo? Znamená to neodvolatelně že pokud přestoupím do jiné autoškoly, nedostanu žádné peníze zpátky ani při tak krátkém čerpání kurzu? Dá se proti tomu nějak bránit? Odvolat? Jaký postup byste mi doporučili, v případě že autoškola uvádí lživé informace na svých stránkách a já díky tomu byla uvedena v omyl a nyní jsem "zajatcem" autoškoly.
Prosím moc o odpověď.
Děkuji



Reakce

Vážená tazatelko,
nevím, zda a jak jste byla seznámena se smluvními podmínkami na webu. Pokud jste žádné ujednání nepodepsala, nejste tím vázána. Navíc je tam řada chyb a rozporů.
Vaše situace není ani "dobrovolné přerušení", ani "ukončení", jak je uvedeno ve smluvních podmínkách.
Je to "předčasné ukončení" podle § 30 odst. 2 zákona č. 247/2000 Sb.:
(2) V případě předčasného ukončení výuky a výcviku žadatele u provozovatele autoškoly může žadatel pokračovat ve výuce a výcviku u jiného provozovatele autoškoly. V takovém případě je provozovatel autoškoly povinen žadateli vystavit potvrzení pro doložení údajů nezbytných pro pokračování výcviku. Podrobnosti potvrzení stanoví prováděcí právní předpis.

Provozovatel autoškoly nemá právo podmiňovat vystavení tohoto potvrzení (tzv. "převodka") finančním vyrovnáním.
Pokud Vám toto nevystaví, stěžujte si na Magistrátu města Brna.

Pokud pak nebudou chtít vrátit peníze, vysvětlete jim, že půjdete na ČOI (Česká obchodní inspekce), která je orgánem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů podle zákona č. 634/1992 Sb.
Tuto informaci navíc nemají na webu, ačkoli je to povinné!
Jejich postup je v příkrém rozporu se zákonem na ochranu spotřebitele.