Dlouhé čekání na zkoušky.

Reagovat
Dlouhé čekání na zkoušky.

Dobrý den. Dělám autoškolu již od dubna a čekal jsem, že to přes léto dodělám. Od instruktora mi ale bylo řečeno, že prý mají dlouhé seznamy čekajících na zkoušky a tedy se přes léto asi nedostanu. Řekl mi, že mám tedy počkat, nebo odejít do jiné autoškoly (jenže to bych zaplatil autoškole pokutu za odstoupení ze smlouvy ve výši necelých 6 tis., což je pro mě jako pro studenta velká suma). Rozumím tomu, že občas se na něco čekat musí, že vše není hned. Ale 2 měsíce mi přijdou jako velmi dlouhá doba na čekání, když za tuhle dobu mají dost často lidé udělaný řidičák. Můj známý, v jiné autoškole, také v Praze, měl zkoušky naplánované ihned a na nic čekat nemusel. Přijde mi to tedy absurdní. Snad by magistrát měl dávat autoškolám s více přihlášenými žáky více možností na zkoušky, ne?
Děkuji. Hezký den.



Reakce

Pravděpodobně jste si nevybral ideálně autoškolu a nepřečetl jste si na začátku všechny podmínky. Bohužel nevíme, o jakou autoškolu se jedná a kde je zmíněná smluvní pokuta uvedena. Na takovou smluvní pokutu by musela být smlouva, tedy dokument Vámi podepsaný.

Smluvní pokuta ovšem nepřichází v úvahu tehdy, když smluvní strana, která ji požaduje sama neplní své povinnosti. Bylo by to v rozporu s dobrými mravy. Akceptovat lze pouze "administrativní poplatek" za vyhotovení potřebné dokumenace. Ten se pohybuje zpravidla do 1500 Kč.

Pokud není Váš výcvik ukončen, potom má autoškola povinnost Vám podle § 30 odst. 2 zákona č. 247/2000 Sb. potvrzení pro pokračování a Vaši žádost vydat. "Smluvní pokutu" pak po Vás mohou vymáhat např. žalobou v občanskoprávním řízení u soudu.

Pokud Vám nevyhoví a potvrzení nevydají, obraťte se se stížností na vedoucího oddělení zkušebních komisařů:
https://praha.eu/odbory#/persons/detail/11457
Bc. Miroslav Hána 236 003 077