Otázka

Reagovat
Otázka

Dobrý den, mám jen dotaz. Chtěla bych se zeptat na postup. Udělám test, po testu příchod k autu a u auta zkoušení technické teorie, tj kapaliny, brzdy atd. Po té jen sednout do auta. Ve vozidle otázka na dezén pneumatik. Po špatné, respektive neúplné odpovědi, vyhození z vozu. Otázka zní... Počítá se to jako by byla jízda? A následně řečeno komisařem, že má už poslední 2 jízdy? Děkuji za odpověď. Přibylová



Reakce

Ne, zdá se, že se jednalo o nezákonný postup.
Má to dvě roviny:
1.
Především je to první část zkoušky z praktické jízdy a ta není ústní. Vy jen předvádíte kontrolu vozidla před jízdou. Komisař není opárvněn Vás cokoli ústně zkoušet. Vy to jen předvádíte, jak se to dělá.

2.
Tento problém byl zde několikrát řešen. Jedná se o témě stejnou situaci.
Rozhodoval nejprve Krajský soud v Ostravě pod rozsudek č.j. 22 A 56/2022-50 ze dne 24. 5. 2023,kdy tento postup označil za nezákonný zásah.
Nejvyšší správní soud zrušil rozsudek ne porto, že by se o nezákonný zásah nejednalo, ale pro nesprávné odůvodnění.
Oba rozsudky jsou přístupné na webu www.nssoud.cz
Krajský soud v Ostravě rozsudkem č.j. 22 A 56/2022-86 ze dne 12. 6. 2024 rozhodl znovu tak, že je to nezákonný zásah. Tentokrát výrok odůvodnil v souladu s názorem Nejvyššího správního soudu.
Výňatek z odůvodnění:

30. NSS zde uvedl, že objektivním smyslem a účelem této normy je ochrana bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Pro její aplikaci musí dojít žadatelovým jednáním alespoň k potenciálnímu vážnému ohrožení bezpečnosti silničního provozu. Dojde-li k naplnění hypotézy této normy, žadatel již nemá žádnou možnost ve zkoušce pokračovat.

32. Krajský soud v návaznosti na výše uvedené dospěl ke shodnému závěru, že v nyní posuzovaném skutkovém případě žalobce ani potenciálně nemohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích bezprostředním způsobem.
Tento rozsudek zatím není k dispozici na webu soudu.

Budete-li mít zájem uvést věc na pravou míru, obstarejte si u zkušebního komisaře "Záznam o zkoušce" a spojte se s námi mailem na sekretariat@asociaceautoskol.cz