Praktická zkouška z jízdy a náhradní vozidlo

Reagovat
Praktická zkouška z jízdy a náhradní vozidlo

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem.

K praktické zkoušce z jízdy mi bylo přistaveno jiné vozidlo, než to, se kterým probíhal můj výcvik. Důvodem byla porucha původního vozidla. S náhradním vozidlem jsem neabsolvovala ani jednu z výcvikových jízd. Pouze jsem se v něm projela na pět minut před zkouškou z dobré vůle instruktora. O změně vozidla jsem se dověděla pár chvil před jízdou. Komisař při jízdě zmínil, že je zakázané, aby zkouška probíhala s jiným vozidlem, než se kterým probíhal výcvik. I přesto se ve zkoušce pokračovalo. Jako první skládala zkoušku kolegyně, která v autě jednu z výcvikových jízd absolvovala. Já jsem šla na řadu automaticky po ní.

Jaký je Vás názor na tuto situaci, prosím? Je možné skládat zkoušku s vozidlem, se kterým žák neabsolvoval žádnou z výcvikových jízd?

Děkuji.



Reakce

Vážená tazatelko,
zřejmě jste se přeslechla, pokud tvrdíte, že zkušební komisař zmínil, že záměna vozidla při zkoušce je zakázána. Zkušební komisař nemá žádná práva tohoto druhu, jinak by sám musel zasáhnout a zkoušku s náhradním vozidlem by odmítnul.
To, že jste jela, pár minut před zkouškou s jiným vozidlem jen dokazuje, že učitel měl zájem na tom, abyste si nezvyklé vozidlo ohmátla. Není běžné, že zkouška probíhá na jiném vozidle, než na kterém probíhal výcvik. Není to však podmínkou. Situace, kterou popisujete, může nastat kdykoliv. Zkouška byla ale naplánována a vozidlo se těsně před zkouškou porouchalo. Proto majitel autoškoly zřejmě přistavil vozidlo náhradní.