Dlouhá čekací doba na závěrečné zkoušky v autoškole

Reagovat
Dlouhá čekací doba na závěrečné zkoušky v autoškole

Dobrý den,
dcera před 5týdny měla poslední jízdu v autoškole. Od té doby jsme musely my urgovat, proč čeká tak dlouho na termín závěrečných zkoušek. Prý toho mají hodně, a týden zase utekl a nic se neděje. Už nevím kam se obrátit. I při jízdách měla dlouhé prodlevy. Není možné si zařídit závěrečné zkoušky v jiné autoškole? Děkuji.



Reakce

Vážená tazatelko,
vyjádření autoškoly, že "toho mají hodně", je jen neopodstatněná výmluva. Podle zákona 247/2000Sb., § 32, odst. 2, má provozovatel autoškoly povinnost nejpozději do 15 dnů ode dne ukončení výuky a výcviku písemně přihlásit žadatele o řidičské oprávnění u obecního úřadu obce s rozšířenou působností ke zkoušce. Pokuste se s provozovatelem autoškoly zkontaktovat a vyjádřit požadavek zařazení ke zkoušce ústně, nejlépe prokazatelné písemně, případně ho upozornit, že se chová v rozporu se zákonem, čímž vás krátí na právech.
Situaci lze řešit i tak, že přejdete k jiné autoškole, se kterou si předem dohodnete podmínky přestupu. Za tím účelem od stávající autoškoly vyzvednete dokumentaci (přihlášku do autoškoly a posudek o zdravotní způsobilosti) včetně tzv. převodky- potvrzení o absolvované výuce a výcviku. Vzhledem k tomu, že podle vašeho vyjádření, máte již ukončenou výuku a výcvik, tedy nemáte vůči stávající autoškole žádných dluhů, neměla by tato na vás požadovat administrativní poplatek. Naopak, měla by vám vrátit peníze za neuskutečněnou zkoušku.