Žádost o stanovisko

Reagovat
Žádost o stanovisko

Dobrý den absolvoval jsem v autoškole Flegel Praha kurz učitel autoškoly jako rekvalifikační kurz schválený Úřadem práce. V prosinci 2023 byla cena zmíněného kurzu na stránkách autoškoly 25000,- ve faktuře pro úřad práce autoškola uvedla cenu 42000,-. Úřad potvrdil že zmíněnou cenu v případě úspěšného absolvování uhradí. Kurz se mi dokončit nepodařilo takže autoškola chce tuto navýšenou cenu po mně. Situace jsem komunikoval s úřadem práce ten ale jednat nehodlá protože mu škoda nevznikla. Obracím se na vás jak postupovat dál. Celá situace má další aspekty především ve výuce a výcviku kde ani zdaleka nebyla dodržena učební osnova stanovena vyhláškou 167/2002 především co se týče praktického výcviku v řízení vozidla. Absolvoval jsem jízdy pouze třikrát což byla podle mě hlavní příčina proč jsem neprospěl při zkoušce v navigování žáka. Ostatní zkoušky jsem splnil.
Bc. Velc Tomáš



Reakce

Vážený tazateli.
Problematika zvolené rekvalifikace je řešena v § 109a zákona č. 435/2004 Sb. Z toho vybírám:
(4) V případě, že bude Úřad práce cenu rekvalifikace hradit, vydá uchazeči o zaměstnání nebo zájemci o zaměstnání před zahájením rekvalifikace potvrzení o tom, že po předložení dokladu o úspěšném absolvování této rekvalifikace uhradí rekvalifikačnímu zařízení cenu rekvalifikace. Úřad práce může hradit cenu rekvalifikace pouze po dobu, po kterou je uchazeč o zaměstnání nebo zájemce o zaměstnání veden v evidenci uchazečů o zaměstnání nebo zájemců o zaměstnání.

(5) Úřad práce uhradí rekvalifikačnímu zařízení cenu rekvalifikace nebo její poměrnou část, pokud uchazeč o zaměstnání nebo zájemce o zaměstnání z vážných důvodů nedokončí rekvalifikaci.

(6) Úřad práce uhradí rekvalifikačnímu zařízení cenu rekvalifikace podle odstavce 4 do 30 kalendářních dnů po předložení dokladu o úspěšném absolvování rekvalifikace.

Zákon řeší vztah Úřadu práce a subjektu, který porvídí rekvalifikaci. Neřeší vztah mezi Vámi a autoškolou.
Ten je založen Občanským zákoníkem a případně smlouvou mezi Vámi a autoškolou. Z Vašeho dotazu není patrné, k jaké dohodě došlo mezi Vámi a autoškolou.
Pokud jste s autoškolou měl dohodu na 25 000 Kč, těžko mohou chtít více. Ovšem k tomu nemáme dostatek informací.