Ukončení a vratka kurzovného

Reagovat
Ukončení a vratka kurzovného

Dobrý den,

v roce 2022 jsem u výše zmíněné AŠ Nobe Olomouc začal navštěvovat kurz pro učitele autoškoly. Kurzovného jsem hradil na tři splátky. Během naší výuky nebyla vůbec vedena třídní kniha ani žádná docházková listina výuky či jízd.

Zaplatil jsem dvě splátky za 20tis. z 30 tis. Po výměně vyučujícího jsem se rozhodl kurz předčasně ukončit. Jelikož mi nevyhovovali výukové dny apod. Zažádal jsem o přepočet hodin kolik jsem tvz. prokurzoval za mé peníze.

Zde mě AŠ vyzvala k doložení výše zmíněných docházkových listin, které neexistují. Zde nastal problém, že jelikož tyto dokumenty neexistují tak mi nemůžou peníze vrátit, jelikož dle jejich slov jsem vyčerpal všechny kurzovné hodiny.

Letos v roce 2024 kdy mám stále přístup do jejich výukových webových stránek, jsem tedy předpokládal, že lze na kurz navázat. Mi bylo sděleno, že na kurz nelze navázat že byl ukončen. Že bych za starý kurz měl doplatit chybějících 10 tis. a na novém kurzu mi za to zlevní oněch 10 tis. Tudíž bych jim za jeden kurz zaplatil v celku 40 tis.

Proto se na Vás obracím s prosbou o radu jak v této záležitosti postupovat nebo zda ji raději neprodleně předat advokátovi. Zde totiž nabývám dojmu, že nejsem pro ně zákazníkem ale pouze kasičkou na peníze a už nevědí o kolik si říct. Mým cílem, je jelikož žádná dokumentace vedena nebyla je vrátit oněch zaplacených 20 tis. maximálně poníženo o administrativní poplatek.

Mockrát děkuji.


S pozdravem


Miroslav Barot



Reakce

Autoškola NOBE - jedná se o autoškolu, na níž chodí na tomto fóru nejvíce stížností a většina z nich má společného jmenovatele - "nic Vám nevrátíme a vše zaplaťte". Zkuste zalistovat v historii dotazů.

K Vašemu problému:
věc má dvě roviny: veřejnoprávní upravenou zákonem č. 247/2000 Sb. a vyhl. č. 167/2002 Sb. Dále je rovina soukromoprávní, upravená občanským zákoníkem.

K veřejnoprávní:
§ 30 odst. 2 z.č. 247/2000 Sb. upravuje:
(2) V případě předčasného ukončení výuky a výcviku žadatele u provozovatele autoškoly může žadatel pokračovat ve výuce a výcviku u jiného provozovatele autoškoly. V takovém případě je provozovatel autoškoly povinen žadateli vystavit potvrzení pro doložení údajů nezbytných pro pokračování výcviku. Podrobnosti potvrzení stanoví prováděcí právní předpis.

Takže povinnost doložit Vám odučené hodiny má autoškola, ne Vy. Zde se neřeší peníze. Pokud Vám autoškola odmítně tzv. "převodku" poskytnout, obraťte se na příslušný odbor Magistrátu, případně na Krajský úřad Olomouckého kraje.

Autoškola Je povinna podle § 7 odst. 4 z.č. 247/2000 Sb. vést evidenci:
(4) O průběhu výuky a výcviku žadatele o řidičské oprávnění a jeho účasti na hodinách výuky a výcviku musí provozovatel autoškoly vést průkaznou evidenci. Tato evidence může být vedena i v elektronické podobě.
(5) Způsob vedení evidence výuky a výcviku a vedení záznamů v průkazu žadatele stanoví prováděcí předpis.
To najdete ve vyhl. č. 167/2002 Sb.
Toliko k evidenci.

Pokud jde o úhradu kurzovného:
Předmětná autoškola má poněkud vypečené Obchodní podmínky. Délku kurzu omezuje na jeden rok a v případě odstoupení od smlouvy nevrací peníze.
Jen stručně: taková ujednání jsou v rozporu s dobrými mravy (Obč. zákoník) a NEPŘIHLÍŽÍ se k nim. Podrobnosti v Obč.Z.
Dále jsou též v rozporu se zákonem na ochranu spotřebitele č. 634/1992 Sb.

Spoteřbitelské spory můžete řešit mimosoudně s ČOI (Česká obchondí inspekce). O tom je každý podnikatel povinen informovat na webu.
Dále se můžete obrátit na advokáta.

Jejich požadavek o zaplacení 10 000 Kč na starý kurz s tím, že Vám na nový dají slevu 10 000 Kč je poněkud absurdní a úsměvný. Následně byste mohl dopadnout stejně... Rozhodně nedoporučujeme této autoškole dále cokoli platit.