B4 s údajem hmotnosti pod symbolem

Reagovat
B4 s údajem hmotnosti pod symbolem

Dobrý den,
Obracím se na Vás s žádostí o stanovisko ohledně zákazové značky B4 s uvedenou hodnotou maximální hmotnosti pod symbolem nákladního automobilu. Setkal jsem se s dvojím výkladem této značky a ani podle zákona mi není jasné stanovisko.

Platí v případě, že značka má pod symbolem údaj např. 12t, že v tu chvíli platí pro všechna vozidla a jízdní soupravy o maximální hmotnosti převyšující tento údaj tak jak je to napsané ve znění zákona 361/2000? Alespoň tak to chápu osobně. Odůvodňuji si to mimo jiné i tak, že do místa, kam nesmí nákladní automobil o celkové hmotnosti 12t, tam není logické aby směl vjet např. autobus či souprava traktoru a přívěsu o hmotnosti 20t.

Setkal jsem se ale i s opačným názorem od jiných učitelů. Ti zastávají stanovisko, že jelikož je to pod symbolem nákladního automobilu, nevadí, že ve znění zákona u výkladu značky není v druhém odstavci zopakováno slovo “nákladní” a i přes to platí pouze pro nákladní automobily.

Rád bych tudíž znal jasné stanovisko, kterým se budu moci řídit a respektovat ho. Předem Vám za něj děkuji. S pozdravem Boháč


Přílohy:


Reakce

Vyhláška č. 294/2015 Sb. říká toto:
Zákaz vjezdu nákladních automobilů
Značka zakazuje vjezd nákladním automobilům, tahačům přívěsu nebo návěsu a speciálním automobilům. Značka neplatí pro obytné automobily.
Je-li na dodatkové tabulce nebo na značce pod symbolem nákladního automobilu uvedena hodnota nejvyšší povolené hmotnosti (uvádí se v tunách), platí značka pro vozidla o nejvyšší povolené hmotnosti převyšující tuto hodnotu. U jízdní soupravy je rozhodný součet nejvyšších povolených hmotností všech vozidel soupravy.

Pokud jste učitel, měl byste to vědět.