Otázka ohledně poutání pásem instruktora

Reagovat
Otázka ohledně poutání pásem instruktora

Dobrý den, dnes jsem odjel zkoušku a před jízdou jsem poprosil posádku auta (učitele, komisaře a žáka), aby se připoutali. Zmínil jsem taktéž výjimku, kterou má učitel podle § 9 odst. 3 zákona č. 361/2000 Sb. o silničním provozu( - znění od 01.10.2024). Na to mi bylo komisařem doslova vynadáno, co si to vymýšlím za kravinu a co to je za blbost že to nikdy neslyšel. Zajímá mě tedy, co je na tom pravda. Můj instruktor se při jízdě nikdy nepoutal, až u zkoušky... Přitom zákon nespecifikuje, zda musí být učitel u zkoušky připoután nebo ne. Říká pouze, že instruktor být připoutaný nemusí ( Povinnosti podle odstavce 1 písm. a) dále neplatí pro... učitele jízdy při výcviku...).

Děkuji.



Reakce

Dobrý den, z Vašeho sdělení není jasné, co Vám zkušební komisař vytýkal. Jestli to, že jste vyzval k použití bezpečnostních pásů i učitele autoškoly, nebo zda je komisař přesvědčen, že učitel připoután být nemusí.
Zákon 361/2000 Sb. v § 9 (3) uvádí: Povinnosti podle odstavce 1 písm. a) dále neplatí pro bezpečnostní sbory, ozbrojené síly a vojenské zpravodajství při plnění jejich služebních povinností, obecní policii při plnění úkolů podle zákona, hasiče ve vozidle požární ochrany a záchranáře v záchranném vozidle Horské služby při řešení mimořádných událostí8a), kdy použití bezpečnostního pásu brání v rychlém opuštění vozidla, učitele jízdy při výcviku, jakož i pro zdravotnického pracovníka poskytovatele zdravotnické záchranné služby, záchranáře nebo zdravotnického pracovníka Horské služby, který v době přepravy poskytuje pacientovi zdravotní služby.
Vzhledem k tomu, že uchazeč, který vykonává závěrečnou zkoušku už neprovádí výcvik, měl by být učitel při jízdě připoután.