Odbočení vpravo přes vyhrazený jízdní pruh

Reagovat
Odbočení vpravo přes vyhrazený jízdní pruh

Dobrý den,

Prosím o vysvětlení: při odbočení vpravo přes vyhrazený jízdní pruh, v situaci, kde NENÍ značka IP19 Řadicí pruhy, která by určovala odbočení z pravého pruhu (je to malá křižovatka, viz obrázek v příloze):

a) je řidič POVINEN k odbočení vpravo využít onen vyhrazený pruh, tedy do něj před odbočením najet, a případně v jaké vzdálenosti před křižovatkou?

b) SMÍ (ale nemusí) řidič k odbočení vpravo využít vyhrazený pruh? Tedy lze odbočit z levého (nevyhrazeného) pruhu kolmo přes buspruh?

c) MUSÍ řidič odbočit z levého pruhu a vyhrazený pruh pouze kolmo přejet? (Analogicky je to na jiné křižovatce v téže lokalitě s cyklopruhem, viz druhý obr. v příloze, tam je ale značka IP19, takže je to jasné)

Děkuji Vám za vysvětlení.
Pozn: první obrázek - situace se značkou IP 19, druhý a třetí je identický, situace bez značky. Duplicitní obrázek mi nejde v editoru smazat.


Přílohy:


Reakce

Dobrý den, pokusím se odpovědět, pokud správně chápu Vaši otázku.
Zákon 361/2000 Sb. upravuje tuto situaci v následujících paragrafech:
§14 (1) Je-li vyznačen jízdní pruh dopravní značkou "Vyhrazený jízdní pruh" (dále jen "vyhrazený jízdní pruh") pro určitý druh vozidel, platí pro řidiče ostatních vozidel obdobně § 13 odst. 2. (to je pravidlo o vjíždění na tramvajový pás v úrovni vozovky)
To znamená že:
§ 13 (2) na tramvajový pás (takže i vyhrazený jízdní pruh) v úrovni vozovky se smí v podélném směru vjet jen při objíždění, předjíždění, odbočování, otáčení, vjíždění na pozemní komunikaci.
Další ustanovení zákona, které upravuje odbočování:
§ 21 Odbočování:
(6) Řidič odbočující vpravo musí dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím ve vyhrazeném jízdním pruhu, pro něž je tento jízdní pruh vyhrazen, a cyklistům jedoucím v jízdním pruhu pro cyklisty.
Shrnutí, takže jedete v levém jízdním pruhu, v místě křižovatky odbočíte přes vyhrazený jízdní pruh a dodržíte pravidlo o přednosti v jízdě vozidel jedoucích ve vyhrazeném pruhu.

 
 


Dobrý den, autoškolský ombudsman není oprávněn určovat míru zavinění u dopravní nehody. Pokud došlo k Vašemu zranění, tak nehodu určitě vyšetřovala policie a o vině bude rozhodovat správní orgán nebo soud.